sigis.jpg (9019 bytes)
Detta är Sigismund.
Kung av Sverige 1592-99.

Denna sida var egentligen först tänkt att bli ett forum för  bostadsrättsföreningen Sigismund som jag bor i. Men den sidan finns ju i stället som en länk här ovan.
Postadressen dit är för övrigt Erik Tegels väg och det var också ett av de kända namnen på den tiden. Som ser så finns det några länkar här på sidan. Där kan du få en himla massa information om kungen Sigismund. Jag också hittat text och länkar till hans myntintresse, och vem är inte intresserad av pengar...

Sigismund III

Länkar:

Harriet Karlsson
Sigismund.nu
Stångebro
Stångebro
 

Polska Banken utgav en mycket begränsad utgåva av detta guldmynt, slaget i valören 100 Zloty 1998 och porträtterande Kung
Sigismund III. Myntet ingår i en serie som kallas "Galaxy of Polish Kings and Princes".
Sigismund III Vasa, son till svenske kungen Johan III och hans maka Catherina Jagiellonica. en sonson till den polske kungen Sigismund den gamle, föddes på Gripsholm 1566, hans mor fostrade honom till katolik. Han talade polska sedan tidig barndom.
Han valdes till kung av Polen 1587. År 1592 dog hans far och han blev då även kung av Sverige. Som katolik försökte han omvända det redan till största delen protestantiska Sverige till katolisismen, som resultat blev han avsatt 1599. Då startade han krig med Sverige för att återta kronan, men trots en del segrar så blev det för Polen ett mycket kostsamt krig.
Sigismund III var mycket konstintresserad och   konstkännare som gav stöd åt konstverkens bevarande, mycket intresserad av musik och guldsmide. Kungen påverkade den tidiga Barocken, speciellt inom myntpräglingen. Aldrig tidigare eller efter hans regim har Polen haft en sådan blomstrande mångfald av guld, silver och kopparmynt. Under hans regim fanns sju st myntverk i Polen som producerade mynt, ett speciellt för produktion av mynt cirkulerande i Litauen och sju mindre lokala myntverk.
Han byggde ut kungliga slottet i Warsawa som blev ett av de förnämsta kungliga slotten 1611. Sigismund III dog 1632.
Denna text har jag kopierat frånwww.nmh-mynt.a.se/guldsidan.htm